tirsdag den 19. marts 2024

Planteholdsopstart og dagbog Christina




            Planteholdsopstart 3. Marts 2024

 

På mit planteholdt har jeg valgt følgende  planter

5 Vilde planter:

1.       Kastanjer

2.       Japansk kvæde

3.       Nordmannsgran

4.       Bøge

5.       Syren











Kastanjen har jeg fundet på campus parkeringsplads, som man kan se på billede af kastanjen er allerede begyndt at spire. ”Når en ny kimplante kommer frem i lyset, dannes der straks grønkorn, og den nye plante kan lave fotosyntese og forsyne sig selv med energi og sukkerstoffer” (Ejbye-Ernst & Stokholm, 2015, s. 87)

Japansk Kvæde har vi stående i vores have, på selve busken hænger der stadigvæk indtørret, rådene æbler. Jeg har lukket æble op og tog kernen ude.

Ude fra nordmannsgran fandt jeg et frø på græsplan. Bøge og syren er i gang med at spire i naturen.

 

5 planter fra køkkenet:

1.       Passion frugt

2.       Peberfrugt

3.       Gulerod

4.       Kartoffel 

5.       Rødbeder







5 frø fra frøposer:

1.       Ærteblomst

2.       Ananaskirsebær

3.       Mærvært

4.       Solsikkefrø

5.       Sesamfrø













Mine før har nu været i gang i 3 dage hvor jeg nu allerede kan se at spiring er i gang ved Marrært (ærte) og ærteblomst. Kastanjer er kommet lægger frem i spiringsprocessen.   





Dagbog: 10 marts   

 

Spiringsprocessen kører ikke så godt, efterhånden har jeg lagt mærketid.  

På selve frø har der lagt sig svampe og bakterier. Svampen kan få fortale følger under dårlige spiringsbetingelser, fx hvis jorden er for kold og fugtig. Svampevækst indikerer, at frøhøsten og tørringen af frøet ikke forgået under optimale forhold. Som vi kan se, er det her sket ved de frø. Derfor har jeg besluttet mig at starte forfra med frøposer.  








Jeg starter nye op den 10. Marts med frøposer af Ærteblomst, Ananaskirsebære, Ærte og sesam. Jeg vil stadigvæk bruge den samme solsikkefrø det ikke er synligt at den har fået svampe og bakterier.  





Man kan tydelig se at frø fra Ærteblomsten er begyndt at syge vand op og har udhvilet sig, den er stør en den tørret frø.  


Opbyging af et frø inde i: 


Kimblade: er oplagret næring som, frøet bruger under spiringen. 

Kim: er en lille mimiplante. Den består af en lille kimrod og en kimknop, der forbindes af en kimstængel. kimknoppen består af en kort stængel og de første rigtige blade. 

Frøskal: Den omslutter frøet og beskytter kimen og den oplagrede næring. 

Frøhvide: Nogle planter har en yderligere energireserve, som frøet kan bruge under spiring. 



 Sådan spirer et frø 
Livscyklus









19. marts 2024



Som jeg har skrevet tillige, om har jeg vælt at genplante frøposer igen. Anden gang, har jeg ikke brugt vat da det ikke var en succes. Jeg har plantet dem alle 5 i en plantekasse med jod. Dvs. at frøene har været nu i knap 4 dag i plantekassen, indtil vider er der ikke noget at se.



De vilde planter er begyndt at spire nogen af dem, Kastanjer er godt nok kommet i gang efter en solskinsdag i søndags, så er den vokset i løbe af en dag på 3 cm. Ved Japaske kvæde, Normanns gren, bøde og syren kan man ikke se noget udvikling. 



Når vi ser på det ude fra køkkenet, er der ikke sket noget ved passionsfrugt, peberfrugt begynder at spirer, ved Gulerod er der kommet muk på måske hat det fået for meget vand. Kartoffel er også begyndt at spirer og rødbære er kommet lidt i gang. 



3 kommentarer:

  1. Hej Christina
    Tak for dit indlæg.
    Hvor ærgerligt at dine frø er gået til. Har du tænkt over hvad du vil gøre anderledes med version 2? Og så vil jeg måske anbefale dig at vende din gulerod og rødbede om, så toppen peger opad. Se bl.a. Persille Ingerslevs hjemmeside om gendyrkning: http://persilleshjemmedyrk.dk/gendyrk/ Hun har også skrevet bogen Gendyrk som kan anbefales.
    Pøj pøj med det.
    Vh Christoffer

    SvarSlet
  2. Hej Christoffer
    Anden gang vil jeg bruge samme udstyre til selve plante processen, men denne gang kommer frø et andet sted hen hvor det er mere varmt og posen bliver helt åben så der ikke opstår en ild mangel.

    SvarSlet
  3. Hej Christina

    Sejt du klør på med runde 2. Jeg ved ikke om jeg nævnt det før, men på hjemmesiden dyrk.nu kan man finde spiretiden (altså hvor længe der går før et frø forventes at spire) på mange haveplanter.
    OG nogle fede tegninger af et frø og et kredsløb, oplevede du at du fik en bedre forståelse af frø og spire ved at tegne det?

    Vh Christoffer

    SvarSlet