tirsdag den 2. april 2024

K4 aktivitet : Karse Pia, Christina og Dorte

 Vi har valgt at lave en lille eksperiment med karse.🌱🌱🌱 Vi er blevet nysgerrig på om karsefrø kan spire og vokse i andet materiale end vat, som de fleste bruger.

Vores hypotese vil være at karsefrø kan gro i andet, bare det får fugt. Grunden til at mange vælger vat er af hygiejnemæssige grunde, da der ikke er bakterie i vat, som der fx. er i jord.  

Vi vil afprøve 4 forskellige materialer, hvoraf vat er det ene. Desuden vil vi afprøve kaffegrums, jord, appelsin. 

Vi vil også undersøge om der er forskel på smag i forhold til hvilket materiale karse frøene vokser i.

Vi vælger karsefrø, da de har den fordel at de vokser relativt hurtigt, og da vi tænker at afprøve eksperimentet i vuggestue og børnehave, vil det være relevant ud fra et pædagogiske perspektiv. Børnene vil hurtigt kunne se en udvikling, som er med til at fastholde motivationen hos denne aldersgruppe. 

Denne k4 aktivitet er baseret på vores egne hypoteser, men vi vil involvere børnene i selve processen med såning og efterfølgende spiring og efterfølgende spisning. Vi vil gennemføre denne aktivitet med et naturvidenskabelig fokus, hvor vi igennem processen vil understøtte udviklingen af bl.a. Evner til at forholde sig eksperimenterende til naturfaglige sider af dagliglivet i institutionen - en eksperimenterende tilgang(Ejbye-Ernst & Stokholm, 2020, s. 184).

Vi vil dokumentere via foto processen fra såning til spisning.💪

Dorte:
Karse i vat og appelsen
Karse i kaffegrum og jord

Karsefrø i vat er lykkes, men der er stadig frø der ikke er spiret. Jeg kan konkluder at såningen i vat er den er er lykkes bedst. Dog tror jeg at karsefrøene har været udfordret af for lidt vand og stået for varmt.




Jeg har valgt at stille karsen i vinduer med morgen sol og hvor der vil være skygge omkring kl 12.
De er såret fredag d. 22 marts (Pia)



Torsdag d.28 marts er der kun kommet karse i vat, men prøver at se om det kommer de andre steder. Vatten kan jeg holde våd, hvor jord, appelsin og kaffegrums hurtig bliver tør.



Det er gået en lille uge hvor en har givet dem ekstra meget vand og det ser ud til at karsen kommer i jord og kaffegrums. Men appelsinen kommer der ikke neget karse. Der er ingen forskel på smagen af karse.



D. 31 marts





Jeg har smagt på karsen og jeg kunne ikke smage forskel.




(Christina)  2 April : Jeg har valgt at undersøge og være eksperimenterende i forholdt til karse og har valgt som Dyrkningsforhold en bananskad, et stykke ananasskad og kaffegrums jeg har ikke valgt vat, da børnene allerede har kendskab til det og vil at det lykkes med vat.  

Såning er sat i gang.




Frøerne står i godt lysforhold og med et stuetemperatur mellem 22-24 grader.  

 

 













1 kommentar:

  1. Hej Hej.
    Kiggede lige forbi. Spændende med jeres dyrkningsforsøg. I kunne overveje at spire forskellige slags mikrogrønt - måske der var nye smagsoplevelser I blev glade for. I kunne prøve rødbede, amarant eller sennep.
    Vh Christoffer

    SvarSlet